به گزارش هم ماشین به نقل از ایسنا محمد حسین بازگیر در یك برنامه رادیویی در مورد آلودگی هوا اظهار داشت: در اردبیهشت سال ۵۸ سند توسعه جمهوری اسلامی ایران توسط نخست وزیر وقت منتشر گردید. ۲۴۰ نفر از اساتید دانشگاهی و متخصصان، بخش های مطالعاتی را انجام دادند. این مطالعات تحت عنوان سیاست های توسعه و تكامل جمهوری اسلامی ایران انتشار یافته است. حرف هایی كه امروز درباره آلودگی و اثرات آن بر مرگ و میر مردم می زنیم در همین سند مشاهده می نماییم و برنامه ها هم مشابه همین برنامه های امروز است ازاین رو آلودگی هوا یك پدیده جدید و ناشناخته نیست.
وی تصریح كرد: این مطالعات نشان می داد آلودگی هوای تهران در همان زمان نگران كننده بود كه علت آن بافت شهری نامناسب و نارسا و تراكم جمعیت، وسائل نقلیه موتوری و صنعت است كه با غلظت های نامناسب، سلامت قریب به 5 میلیون نفر را به مخاطره انداخته است؛ به نحوی كه سهم هر تهرانی روزانه نیم كیلو مواد سمی است. در حقیقت از همان اول مشكل و ریشه آن را می شناختیم و می دانستیم منابع ثابت و متحرك ریشه آلودگی هوا هستند. در آن سند اشاره شده كه خودروهای وارداتی، مشابه خودروهای اصلی در كارخانه ها نیستندَ همینطور در این سند به بافت نارسای شهر و بارگذاری جمعیت و البته روش ساخت و ساز بعنوان پارامترهای آلودگی هوا اشاره شده است.
به گزارش سایت رادیو گفت و گو، رئیس محیط زیست شهر تهران با اشاره به اینكه در خودروهای استاندارد با سوخت استاندارد هم باز هم درصدی آلودگی تولید می شود، اظهاركرد: حقیقت آن است كه سبك زندگی امروز ایرانی ها در افزایش آلودگی هوا اثرگذار می باشد. میزان مصرف سوخت در تهران با حداقل 10 استان دیگر برابری می كند همینطور تهرانی ها به اندازه كشور ۴۰ میلیون نفری لهستان بنزین مصرف می كنند.