اتوبوس ۲۵ میلیاردی صرفه اقتصادی برای راننده ندارد
به گزارش هم ماشین، عضو کمیسیون عمران مجلس ضمن اشاره به قیمت ۲۵ میلیاردی اتوبوس اظهار داشت: این رقم صرفه اقتصادی ندارد و سبب شده طی دهه اخیر خیلی از اتوبوس ها به علت نبود توجیه مالی از چرخه خدمات رسانی بیرون بروند.
مجتبی یوسفی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به لزوم نوسازی ناوگان حمل و نقل، اظهار نمود: چه در عرصه تولید داخل و چه واردات، باید تأمین اتوبوس و کشنده ها با جدیت پیگیری شود. متاسفانه هم اکنون شاهد افزایش قیمت و کاهش کیفیت در قسمت خودرو های تجاری هستیم که این امر به علت انحصار و نبود پشتیبانی از تولیدکنندگان توانمند داخلی است.
کاهش ۵۰ درصدی ناوگان اتوبوس کشور در دهه های اخیر
وی اضافه کرد: برخی خودروسازان داخلی با وجود عدم حمایت، درحال تولید خودرو های با کیفیت هستند. در صورت حمایت مشابه با خودروسازی سبک، اساسا عملکرد موفق تری خواهند داشت. در دهه گذشته تعداد کارت های هوشمند فعال ناوگان اتوبوس از ۱۴ هزار و ۵۰۰ به ۷ هزار و ۵۰۰ کاسته شده است که دلیل آن فرسودگی و نبود صرفه اقتصادی می باشد.
اتوبوس ۲۵ میلیاردی صرفه اقتصادی ندارد
عضو کمیسیون عمران مجلس خاطرنشان کرد: قیمت اتوبوس حالا به حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیارد تومان رسیده است که باعث خروج خیلی از فعالان این حوزه از چرخه خدمات رسانی شده است. با عنایت به شرایط حساس کشور، آماده هستیم اصلاح قانون مدیریت حمل و نقل و سوخت را هرچه سریع تر در دستور کار قرار دهیم.
وی اضافه کرد: تأمین مالی نوسازی ناوگان، چه در قسمت کشنده و چه اتوبوس، از راه منابع مختلف مدنظر قرار گرفته که ضمن صرفه جویی در مصرف سوخت، در کمتر از پنج سال بازگشت سرمایه خواهد داشت. متاسفانه تابحال منابع این بخش تأمین نشده است.
یوسفی در رابطه با واردات اتوبوس اظهار نمود: در مواد ۴ و ۱۱ قانون ساماندهی صنعت خودرو به صراحت مجوز واردات خودرو های نو و کارکرده در قسمت حمل و نقل عمومی داده شده است. واردات باید آزاد و بدون انحصار باشد تا هم کیفیت افزایش یابد و هم قیمت کاهش پیدا کند.
وی اضافه کرد: در هفته گذشته جلساتی با وزارت صمت، وزارت راه و شهرسازی و سازمان های ذی ربط برگزار شده است تا آیین نامه واردات خودرو های نو و کارکرده تدوین و اجرا شود. این اجازه باید به اشخاص حقیقی، شرکتهای حمل ونقلی و تعاونی ها داده شود تا در راه رقابت پذیری گام برداریم.
عضو کمیسیون عمران مجلس در انتها تاکید کرد: نوسازی و تجهیز ناوگان حمل و نقل بار و مسافر، نباید هزینه تلقی شود، بلکه سرمایه گذاری در کاهش تلفات جاده ای، افزایش ایمنی سفر و کاهش مصرف سوخت است. باید فعل خواستن را در این راه صرف کرد.
ثبت سفارش واردات اتوبوس آغاز شد
به گزارش هم ماشین به نقل از مهر، سامانه جامع تجارت در اطلاعیه ای از امکان ثبت سفارش اتوبوس و کشنده جاده ای از محل بند (پ) ماده (۵۹) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت کشور اطلاع داد و در اطلاعیه ای اعلام نمود: در جهت اجرای تصویب نامه شماره ۱۸۸۰۶۴/ ت ۶۳۳۹ ه مورخ ۱۴۰۳/۱۲/۰۵ هیأت وزیران با مبحث واردات اتوبوس و کشنده های جاده ای مبحث «بند (پ) ماده (۵۹) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت کشور»، امکان ثبت سفارش اتوبوس و کشنده جاده ای از این محل در سامانه جامع تجارت فراهم گشته است.
برای این منظور وضعیت نمایندگی جدید با عنوان «واردات اتوبوس و کشنده جاده ای از محل بند (پ) ماده (۵۹) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت کشور» بوجود آمده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان هم ماشین در مورد مطلب