امروز: ۱۴۰۳/۰۲/۰۷

هشدار برجسته شدن سیگار در فیلم های نمایش خانگی و خطر تمایل نوجوانان به آن

هشدار برجسته شدن سیگار در فیلم های نمایش خانگی و خطر تمایل نوجوانان به آن هم ماشین: یک روانشناس بالینی با اعلان اینکه سیگار کشیدن در فیلم های سینمایی و سریال های نمایش خانگی به قدری برجسته شده که ناخودآگاه توجه مخاطب را به خود جلب می کند، خطاب به والدین نسبت به افزایش تمایل نوجوانان به سیگار کشیدن بواسطه تماشای این فیلم و سریال ها هشدار داد.


رضا فریدی در گفت و گو با ایسنا، با اعلان اینکه سیگار کشیدن در فیلم های سینمایی و سریال های نمایش خانگی به قدری برجسته شده که ناخودآگاه توجه مخاطب را به خود جلب می کند، اظهار داشت: کودکان و نوجوانان باتوجه به دوره سنی شان به شدت تحت تأثیر محیط اطرافشان قرار دارند و تمایل دارند تا در پوشش و رفتار از دیگران خصوصاً شخصیت هایی که از محبوبیت بالایی برخوردار می باشند، الگوبرداری کنند و یکی از در دسترس ترین و راحت ترین رفتارها برای تقلید کودکان و نوجوانان از شخصیت های محبوب در فیلم ها، سیگار کشیدن است.
وی با اعلان اینکه مسلماً کودکان و نوجوانان نمی توانند در بعضی رفتارها مانند ماشین، خانه و لباس با شخصیت های موردعلاقه شان همزادپنداری کنند، بنا بر این می کوشند حداقل در سیگار کشیدن شبیه آنها باشند و احساس محبوبیت و جذابیت کنند، توضیح داد: از جانب دیگر در بیشتر فیلم ها شخصیت های سیگاری غالباً در سکانس هایی که عصبانی و ناراحت هستند، آغاز به کشیدن سیگار می کنند و این رفتار ناخودآگاه این مطلب را به مخاطب خصوصاً نوجوانان منتقل می کند که گاهی بمنظور رسیدن به آرامش می توان بجای استفاده از راهبردهای حل مسئله به سیگار پناه برد. هرچند که در تلویزیون مقطعی پخش صحنه ها و تصاویر مربوط به استعمال دخانیات از کشیدن سیگار گرفته تا... در کلیه برنامه های نمایشی، فیلم و سریال های تلویزیون، ممنوع اعلام شده بود، با این وجود در آثار تلویزیونی شاهد صحنه هایی بوده ایم.
این روانشناس بالینی افزود: در سریال های نمایش خانگی برخلاف تلویزیون با توجه به این که معیارهای آزادتری وجود دارد، نمایش مصرف دخانیات را به کرات از طرف شخصیت ها می بینیم. گرچه ممکنست از طرف سازندگان فیلم و سریال ها توجیهاتی از این قبیل که شخصیت های استعمال کننده سیگار در عمل ضدقهرمان هستند نیز مطرح شود اما با اینحال تعدد و حجم بالای صحنه های سیگار که خیلی از آنها غیرضروری و فاقد بار دراماتیک هستند، موجب اعتراضاتی در فضای خانواده ها و رسانه شده است و جنبه بدآموزی و منفی اثر را تقویت و تشدید می کند.
فریدی در عین حال اضافه کرد: البته دغدغه فیلم سازان در اینکه بخواهند واقعیت های جامعه را نشان بدهند، کاملا به جاست و استعمال سیگار جزئی از این واقعیت هاست ولی پیشنهاد می شود در سریال هایی که ایجاد می شود، به ابعاد لطمه و زیان این پدیده هم توجه ویژه تری شود.
بگفته این روانشناس، نوجوانان ۱۰ تا ۱۴ ساله که فیلم های دارای کاراکتر و شخصیت های سیگاری را مشاهده می کنند، تمایل بیشتری به امتحان کردن سیگار را امتحان پیدا می کنند.
وی با اشاره به پژوهش های انجام شده دراین زمینه عنوان کرد: در یکی از پژوهش ها، پژوهشگران تعداد دفعات سیگار کشیدن شخصیت ها را در بیش از ۵۰۰ فیلم محبوب شمردند. آنها سپس از ۶۵۰۰ کودک ۱۰ تا ۱۴ ساله پرسیدند کدام یک از فیلم ها را دیده اند. دو سال بعد با کودکان مصاحبه مجدد شد. پژوهشگران دریافتند بچه های سنین ۱۰ تا ۱۴ سال که بسیار عمل سیگار کشیدن را در فیلم ها مشاهده می کرده اند، بدون توجه به این که والدین یا دوستانشان سیگاری هستند یا نه، بیشتر تمایل به سیگار کشیدن پیداکرده اند. بر طبق نخستین مطالعه ملی در آمریکا، رابطه مستقیمی بین نمایش سیگارکشیدن در فیلم ها و احتمال شروع سیگار کشیدن در کودکان وجود دارد. سازمان بهداشت جهانی نیز تصریح می کند فیلم هایی که شخصیت های آن سیگار می کشند، باید در رده فیلم های بزرگسالان حساب شوند و محدودیت سنی برایشان قید شود، برای اینکه شرکت های سازنده سیگار از این فیلم ها برای بازاریابی استفاده می نمایند.
به زعم فریدی، تقلید و الگوبرداری یک غریزه نیرومند است که از شروع دوره کودکی آغاز می شود و در سنین نوجوانی به اوج خود می رسد. بدین سبب کودکان و نوجوانان در این سنین بیش از والدین، آموزگاران، دوستان و همسالان، سلبریتی ها و یا چهره های محبوب تقلید می کنند و یکی از عوامل تأثیرگذار در شکل گیری رفتار کودکان و نوجوانان تماشای فیلم ها و تقلید از رفتار و اصطلاحات رایجی است که در فیلم و سریال ها به کار می رود.
این روانشناس اشاره کرد: بدین سبب انتخاب فیلم برای کودکان و نوجوانان فقط خرید سی دی، دانلود فیلم و تنظیم کانال های تلویزیونی برای نمایش فیلم های مربوط به کودکان نیست. والدین در انتخاب و تماشای فیلم برای کودکان و نوجوانان باید خردمندانه تصمیم بگیرند. به سن کودک و نوجوان برای تماشای فیلم ها توجه نمایند چونکه کودکان و نوجوانان درک درستی از رفتار شخصیت ها در فیلم ها ندارند.
وی معتقد می باشد که انتخاب فیلم متناسب با سن کودکان و نوجووانان به آنها امکان می دهد دانش خودرا با وجود درک محدود خود گسترش دهند.
فریدی خطاب به والدین سفارش کرد: اگر کودک و نوجوان ناخواسته سکانس هایی از سیگار کشیدن را در فیلم و سریال تلویزیونی مشاهده کرد، حتما در این مورد با فرزندتان صحبت کرده و به آنها کمک کنید تا پیام های واقعی را درک کنند. پیش از تماشای فیلم های سینمایی، سریال های نمایش خانگی و حتی سریال های تلویزیونی اطمینان حاصل کنید که فیلم دارای الفاظ رکیک، شوخی های نامناسب، صحنه های ترسناک، سیگار کشیدن و... نباشد. آموزش مهارتهای زندگی نیز همچون مهارت حل مسئله به کودکان و نوجوانان است تا کودک و نوجوان قدرت سازگاری و رفتار مثبت و کارآمد خودرا افزایش دهد و بدون اینکه به خود یا دیگران لطمه بزند، مسئولیت های مربوط به نقش اجتماعی خودرا بپذیرد و با چالش ها و مشکلات روزانه زندگی به شکل مؤثر روبه رو شود.
این روانشناس در انتهای سخنان خود اشاره کرد: مهارت های زندگی در کاهش سوء مصرف مواد، استفاده از ظرفیت ها و توانمندیهای هوشی و شناختی، پیش گیری از رفتارهای خشونت آمیز، افزایش خود اتکایی و اعتماد بنفس نقش به سزایی دارد خصوصاً در کاهش سوء مصرف مواد بر نقش کلیدی مهارتهای زندگی تاکید می شود. هم چنین آموزش این مهارتها به عنوان یک روش عام پیش گیری از لطمه های فردی و اجتماعی مورد تاکید است چونکه آموزش مهارتهای زندگی بطور قابل توجهی منجر به کاهش مصرف الکل و مواد مخدر در نوجوانان و جوانان می شود.



1402/01/27
09:22:22
5.0 / 5
610
تگهای خبر: خرید , سازمان , شركت , ماشین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲
© تمامی حقوق معنوی سایت هم ماشین محفوظ و کپی برداری ممنوع می باشد.
    استفاده از مطالب سایت هم ماشین با ذکر نام و لینک منبع مجاز است.