امروز: ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
مهر خبر می دهد؛

تصمیم عجیب دولت، ساخت دو خط آهن جداگانه برای یك مسیر واحد!

تصمیم عجیب دولت، ساخت دو خط آهن جداگانه برای یك مسیر واحد! هم ماشین: وزارت راه و دولت دوازدهم در تصمیمی عجیب اعلام نموده اند كه شركت ساخت و توسعه، خط آهن قزوین ـ رشت ـ انزلی را احداث می كند و شركت راه آهن مسیر ریلی دیگری از رشت به آستارا خواهد كشید!



به گزارش هم ماشین به نقل از مهر، یكی از اولویت های صنعت حمل و نقل، لجستیك و ترانزیتی ایران، راه اندازی كریدور شمال ـ جنوب است كه در دوره تحریم ها می توانند یكی از منابع مناسب درآمدی كشور و همینطور یكی از اهرم های فشار بر كشورهای تحریم كننده محسوب شود.
یكی از حلقه های مفقوده تكمیل كریدور ریلی شمال ـ جنوب در محور مركزی كشور، خط بندرعباس ـ قزوین ـ رشت ـ آستارا است كه در صورت تكمیل، برای عبور كالاهای مبادلاتی هند و روسیه یكی از بهترین محورها از نظر زمانی و هزینه ای برای این دو كشور و هم كشورهای موجود درمسیر همچون جمهوری آذربایجان برآورد شده است.
به همین خاطر، شركت دولتی راه آهن جمهوری آذربایجان در تفاهم نامه ای (به صورت فاینانس) با شركت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در نظر دارد تا با تأمین مالی نیمی از هزینه احداث خط آهن رشت ـ آستارا به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از جانب آذری ها، ساخت این محور ریلی را بر عهده بگیرد.
از سوی دیگر قرار بود این مسیر ریلی در ابتدا به صورت احداث راه آهن قزوین ـ رشت ـ انزلی و نهایتا از انزلی به آستارا توسط شركت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل كشور احداث شود.
این در حالی بود كه شركت راه آهن هم مذاكرات و تفاهم نامه جداگانه ای برای احداث راه آهن رشت ـ آستارا را با سرمایه گذاری جمهوری آذربایجان انجام داد.
وزارت راه و شهرسازی هم تصمیم گرفت ساخت خط آهن قزوین ـ رشت ـ انزلی ـ آستارا را از شركت ساخت منتزع و به شركت راه آهن واگذار كند.
با این حال با پیگیری های مدیران شركت ساخت و توسعه، بار دیگر جریان ساخت این خط آهن دچار تغییر و تحول شده و بر مبنای مصوبه هیئت دولت در ۲۳ تیرماه امسال، قرار شد شركت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل كشور، خط آهن «قزوین ـ رشت ـ انزلی» را بسازد و شركت راه آهن هم خط آهن «رشت ـ آستارا» را به صورت ساخت محور ریلی جداگانه ای با سرمایه گذاری آذری ها احداث كند.
بسیاری از كارشناسان نسبت به انجام این اقدام عجیب در حالیكه كشور از نظر زیرساخت های حمل و نقلی دچار مشكلات عدیده ملی بوده، اخطار می دهند؛ چونكه احداث دو مسیر ریلی جداگانه در استانی كه نحوه پراكندگی جغرافیایی آن، به صورت خطی و شرقی ـ غربی است و همه شهرستان های آن در طول یك خط جغرافیایی قرار دارند، بطور قطع به معنای اتلاف منابع شمرده می گردد.
اشتباه های عجیب دولت: ساخت دو بندر در كنار هم، احداث دو خط آهن برای یك مسیر!
یك كارشناس ارشد صنعت حمل و نقل ریلی در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره طرح وزارت راه و شهرسازی برای احداث دو خط ریلی مجزا برای بندر انزلی و آستارا تصریح كرد: هم اكنون به قدری تعاملات تجاری ما با كشورهای حاشیه دریای خزر با استفاده از حمل و نقل دریایی كم است كه ایران با داشتن تنها یك بندر در شمال كشور می تواند همه نیاز خود به زیرساخت های بندری برای ارتباط با كشورهای حاشیه خزر را برآورده كند.
وی كه نخواست نامش فاش شود، اضافه كرد: این در شرایطی است كه ما در بندر امیرآباد بعنوان اسكله رو ـ رو و متصل به شبكه ریلی از زیرساخت مناسبی برخورداریم و اگر قرار به راه اندازی كریدور شمال ـ جنوب به صورت بندر به بندر (بندر شهید رجایی به بندر امیرآباد) باشد، هم اكنون زیرساخت های آن مهیاست. اما آنچه برای ایران مزیت به حساب می آید، امكان اتصال كشورهای شرق و غرب دریای خزر با استفاده از خشكی و ریل به بنادر جنوبی است.
این فعال صنعت حمل و نقل ریلی با اشاره به اینكه قبلا اشتباه دیگری را هم دولت های گذشته مرتكب شدند و بندر كاسپین را تنها در چند كیلومتری بندر انزلی است، با صرف هزینه های گزاف اسكله سازی، احداث كردند، اظهار داشت: این در حالی بود كه بندر انزلی بر مبنای اعلام سازمان بنادر و دریانوردی تنها با یك سوم ظرفیت خود فعال است.
وی افزود: توجیه مدیران شركت ساخت و شركت راه آهن برای ساخت دو خط ریلی مجزا از رشت به انزلی و همینطور از رشت به آستارا، تاكید آنها بر ضرورت متصل شدن بنادر به شبكه ریلی است كه اتفاقا توجیه صحیحی هم به شمار می رود؛ ولی آنچه در عمل اتفاق می افتد این است كه در احداث خط آهن رشت ـ آستارا، قرار نیست ریل به بندر آستارا هم متصل شود بلكه از جنوب بندر آستارای ایران به شهر آستارای جمهوری آذربایجان وصل خواهد شد كه نشان داده است مدیرانی كه دم از ضرورت اتصال بنادر به شبكه ریلی می زنند تا طرح راه آهن رشت ـ انزلی را توجیه كنند، اعتقاد چندانی به حرفهای خود ندارند.
كارشناس احداث زیرساخت های حمل و نقلی تاكید كرد: اگر در گذشته بارها اشتباه بودن ساخت بندر كاسپین را متذكر می شدیم، هم اكنون باید ناصواب بودن ساخت دو خط ریلی مجزا را به دولت گوشزد نماییم هرچند كه تذكرات برای ساحت بندر كاسپین مؤثر واقع نشد و احیانا تذكراتی هم كه برای ساخت دو خط آهن رشت ـ انزلی و رشت ـ آستارا می دهیم، نمی تواند خللی در عزم دولت تولید كند.
معاون شركت ساخت: دولت هرچه بگوید، ما انجام می دهیم!
عباس خطیبی معاون ساخت و توسعه راه آهن شركت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل كشور در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره احداث دو راه آهن جداگانه «قزوین ـ رشت ـ آستارا» و «رشت ـ انزلی» تصریح كرد: ما آنچه دولت به ما ابلاغ می كند را انجام می دهیم هم اكنون ابلاغیه دولت به شركت ساخت و توسعه این است كه ما راه آهن قزوین ـ رشت ـ انزلی را می سازیم. شركت راه آهن هم مقرر است راه آهن رشت ـ آستارا را بسازد.
وی افزود: یكی از دلایل اینكه دو محور جداگانه ریلی مقرر است در طول یك مسیر ساخته شود، این است كه شركت راه آهن طرف مذاكره كننده با طرف آذری است؛ وزارت راه و شهرسازی هم به این نتیجه رسید كه طرف مذاكره كننده، خودش هم سازنده باشد.
معاون مدیرعامل شركت ساخت اضافه كرد: ما هم اكنون در حال ساخت خط آهن قزوین ـ رشت ـ انزلی هستیم و قرار نیست این ۵۰۰ میلیون دلار فاینانس آذربایجان به شركت ساخت برسد بلكه در اختیار شركت راه آهن قرار می گیرد تا محور رشت ـ آستارا را ریل گذاری كند.
وی درباره اقتصادی بودن یا نبودن تولید دو مسیر در كنار هم تصریح كرد: همه فعالان صنعت ریلی می دانند كه بنادر باید به شبكه ریلی متصل شوند ازاین رو احداث راه آهن قزوین ـ رشت ـ انزلی یك لزوم بشمار می رود تا بندر بعنوان یكی از پایانه های بار، به ریل وصل شود. این هم كه حجم بار ما در بندر انزلی به چه میزانی است، لزوم اتصال بنادر به شبكه ریلی را منتفی نمی نماید. همین بندر چابهار كه همواره بر ضرورت اتصال آن به شبكه ریلی تاكید می شود، زمانی ۲ میلیون تن ظرفیت داشت و با سرمایه گذاری خوبی كه انجام شد، به ۸.۵ میلیون تن ارتقا پیدا كرده است.
خطیبی تاكید كرد: ضرورت ساخت خط آهن رشت ـ آستارا هم تكمیل حلقه مفقوده كریدور شمال ـ جنوب است كه شركت راه آهن مذاكرات خوبی را پیگیری كرده است.
وی درباره زمان تكمیل راه آهن «قزوین ـ رشت» اظهار داشت: شركت ساخت تمام تلاش خویش را انجام می دهد تا این محور را در زمان مقرر ـ آخر آبان امسال ـ تحویل دهد؛ البته جابه جایی هایی كه میان شركت ساخت و شركت راه آهن بر سر ساخت این مسیر انجام شد، كمی ما را از زمان برنامه عقب انداخت ولی تلاش می نماییم تا آبان ماه این محور نهایی شود.

1397/05/06
14:50:36
5.0 / 5
4817
تگهای خبر: آب , تولید , حمل و نقل , راه آهن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
© تمامی حقوق معنوی سایت هم ماشین محفوظ و کپی برداری ممنوع می باشد.
    استفاده از مطالب سایت هم ماشین با ذکر نام و لینک منبع مجاز است.