مقام مسئول در سازمان هواپیمایی خبر داد:
تغییر قوانین فرودگاهی ایران با الگوبرداری از اتحادیه اروپا
هم ماشین: مدیركل نظارت بر عملیات هوانوردی سازمان هواپیمایی كشوری اظهار داشت: قوانین جدید فرودگاهی این سازمان با الگوبرداری از قوانین اتحادیه اروپا طراحی شده است.
به گزارش هم ماشین به نقل از وزارت راه و شهرسازی، محمد سعید شرفی درباره قوانین جدید فرودگاهی سازمان هواپیمایی كشوری اظهار داشت: قوانین جدید فرودگاهی كه بر اساس قوانین اتحادیه اروپا است، هم دقیق تر است و هم فرآیندها و جزئیات را هم بررسی می كند.
وی ادامه داد: قوانین سابق فرودگاهی سازمان هواپیمایی كشوری تنها نتیجه و خروجی را بررسی می كرد. اما مطابق قوانین و مقررات جدید، فرایندها، ساختار سازمانی، كیفیت منابع انسانی، تجهیزات و جزئیات رفتار فرودگاه ها را مورد ممیزی، بازرسی و نظارت قرار می دهیم.
شرفی از پررنگ تر شدن نقش فرودگاه ها در تامین ایمنی هوانوردی بر مبنای قوانین جدید خبرداد و اظهار داشت: در قوانین سابق نقش فرودگاه ها در اجرای استانداردها و پاسخگویی كمتر بود. اكنون هم به فرودگاه ها جایگاه نظارتی اعطا شده و هم مسئولیت هایشان در این حوزه افزایش یافته است.
وی درباره نقش فرودگاه ها در تهیه استانداردهای ایمنی توضیح داد: بر مبنای قوانین سابق استانداردهای ایمنی فرودگاهی صفر و یكی بود. اما با عنایت به اینكه فرودگاه ها در شرایط مختلف و اقلیم های مختلف قرار دارند و نوع ترافیكشان هم از یكدیگر متفاوت می باشد، اگر فرودگاهی نتواند یكی از استانداردهای سازمان هواپیمایی كشوری را پیاده سازی كند، بر مبنای قوانین جدید می تواند یك روش اصلاحی را به به سازمان ارئه كند و توضیح دهد كه با این روش اصلاحی می تواند ایمنی را تضمین كند.
شرفی اضافه كرد: در قوانین جدید برای فرودگاه ها نقش قائل شدیم و می توانند خلاقیت و نوآوری به خرج دهند. البته به شرط آنكه به سازمان هواپیمایی كشوری ثابت كنند با روش جدید ایمنی تضمین می گردد.
مدیركل دفتر نظارت بر عملیات هوانوردی سازمان هواپیمایی كشوری اول ژانویه سال ۲۰۱۹ میلادی را ضرب الاجل اجرای قوانین جدید فرودگاهی در فرودگاه های بین المللی كشور اعلام نمود و اظهار داشت: قوانین جدید فرودگاهی ابلاغ گردیده اما مهلت اجرایی به فرودگاه ها اعطا شده است. فرودگاه های بین المللی فرصت ۶ تا ۷ ماهه، فرودگاه های مرز هوایی مهلت طولانی تر و فرودگاه های داخلی هم فرصت بیشتری خواهند داشت كه خویش را با مقررات تطبیق دهند.
شرفی افزایش ایمنی و كاهش هزینه ها را نتیجه اجرای قوانین جدید دانست و اضافه كرد: اگر این قوانین درست اجرا و پیاده سازی شوند، ایمنی فرودگاه ها بطور قطع بالاتر خواهد رفت. هزینه های ایمن سازی فرودگاه ها هم بسته به خلاقیت و نوآوری فرودگاه ها كاهش خواهد یافت. این قوانین همینطور سطح فرودگاه های كشور را از منظر استاندارد به فرودگاه های اتحادیه اروپا نزدیك می كند.
وی ادامه داد: اكنون ۷۰ درصد فرودگاه های دنیا كه خارج از اتحادیه اروپا هستند، قوانین خویش را از قوانین فرودگاهی این اتحادیه اقتباس كرده اند. فرودگاه های حاشیه خلیج فارس و شرق آسیا از این جمله هستند. چراكه این قوانین خیلی ریز و جزء به جزء به استانداردسازی خدمات فرودگاهی ورود می كند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب