امروز: ۱۴۰۳/۰۲/۰۴
نگاهی به وضعیت تغذیه ایرانیان

الگوی تغذیه ای ایرانیان سالم نیست

الگوی تغذیه ای ایرانیان سالم نیست هم ماشین: مطالعات نشان داده است وضعیت تغذیه مردم ایران چندان روبراه نیست و چاقی، دیابت، الگوی نادرست غذایی و همینطور بیماری بی علامتی مانند فشار خون، سلامت مردم را تهدید می كند.



به گزارش هم ماشین به نقل از ایسنا، بر مبنای گزارش «تجارب برتر بهبود تغذیه جامعه در جهان و ایران»، یكی از برنامه های بهبود تغذیه جامعه در ایران، تعریف سبد غذایی مطلوب برای تمام گروه های سنی جامعه است. این سبد هم اكنون برای همه گروه های سنی شامل كودكان یك تا دو سال، كودكان سه تا شش سال، افراد سه تا ۱۸ سال، گروه سنی ۱۸ تا ۶۰ سال و گروه سنی ۶۰ سال به بالا به صورت جداگانه تعریف شده است. سبد غذایی جداگانه ای هم برای گروه مادران آبستن تنظیم شده است. برپایه این سبدغذایی، هر فرد ایرانی باید روزانه ۳۲۰ گرم نان، ۱۰۰ گرم برنج، ۲۰ گرم ماكارونی، ۲۶ گرم حبوبات، ۷۰ گرم سیب زمینی، ۲۸۰ گرم سبزی، ۲۶۰ گرم میوه، ۴۸ گرم گوشت قرمز، ۵۰ گرم گوشت سفید، ۲۴ گرم تخم مرغ، بین ۲۲۵ تا ۲۴۰ گرم شیر یا لبنیات، ۳۵ تا ۴۰ گرم روغن و ۴۰ تا ۵۰ گرم قند و شكر مصرف كند.

سبدغذایی مطلوب ایرانی ها حاوی میزان كالری و ریزمغذی های لازم وضروری برای هریك از گروه های سنی است كه باید به صورت روزانه مصرف شود. وزارت بهداشت تعریف سبدغذایی مطلوب را مطابق قانون انجام می دهد و در صورتی كه این سبد غذایی را تصویب كند، حتما دستگاه های مسئول برنامه هایی برای تامین حداقل نیازهای افراد صدمه پذیر خواهند داشت. هم اكنون مهم ترین موضوعی كه در الگوی مصرف مواد غذایی ایرانی ها وجود دارد و بیشترین تفاوت را با الگوی موادغذایی مطلوب نشان می دهد، میزان بالای مصرف نان و غلات است، اما میزان مصرف گروه میوه ها و سبزی ها باید در كشور افزایش یابد.

براساس مطالعه آگاهی و عملكرد تغذیه ای كشور، ۸۲ درصد مردم روزانه از قند و شكر استفاده می نمایند. ۱۵ درصد مردم هم از نوشابه های گازدار و آبمیوده های صنعتی كه دارای قند افزوده هستند استفاده می نمایند. ۲۱ درصد مردم بعنوان میان وعده از كیك و بیسكوییت استفاده می نمایند. ۱۰ درصد مردم هم روزانه شكلات و شیرینی می خورند. شیوع دیابت در ایران حدود ۱۰ درصد گزارش شده است. ۴۹ درصد زنان و ۳۹ درصد مردان ۱۵ تا ۶۴ ساله در كشور هم دچار اضافه وزن و چاقی هستند. مصرف روزانه شكر در ایران هم روزانه ۶۶ گرم گزارش شده است. در حالیكه بر مبنای سبد مطلوب غذایی مصرف روزانه قند و شكر حداكثر ۴۰ گرم سفارش شده است.

كاهش میزان قند در صنایع غذایی با استفاده از بازنگری استاندارد میزان قند در محصولات غذایی، كاهش هزینه نوشیدنی های سالم با استفاده از جایگزین های شكر در نوشابه ها، نوشتن میزان قند و كالری در برچسب محصولات غذایی و ممنوعیت تبلیغات نوشابه ها، آبمیوه های دارای قند و سایر محصولاتی كه دارای قند افزوده هستند، حذف نوشابه ها و مواد غذایی شیرین در بوفه های مدارس و محدود كردن استفاده از شیرین كننده های مصنوعی و جایگزین های شكر در محصولات، جزو راهكارهایی هستند كه وزارت بهداشت برای كنترل مصرف قند در كشور انجام داده است.

براساس برآوردهای انجام شده میزان مصرف نمك در كشور ما دو برابر بیشتر از میزان سفارش شده توسط سازمان جهانی بهداشت است. این سازمان سفارش كرده است كه روزانه كمتر از پنج گرم نمك در روز مصرف شود. بسته آموزشی و حمایت خواهی كاهش مصرف نمك در سطح ملی، طراحی مداخلات موثر كاهش مصرف نمك در مناطق تحت پوشش و تعیین میزان دریافت و الگوی مصرف نمك در جامعه بخشی از اقداماتی است كه برای كاهش مصرف این ماده در كشور انجام شده است.

مطالعه ای كه در این زمینه انجام شده نشان داده است میزان مصرف روزانه میوه و سبزیجات در بین سالمندان تهرانی پایین بوده و میزان متوسط مصرف روزانه سبزیجات برای تمام نمونه ها ۱.۷۶ نوبت بوده است. ایران در تولید ۱۵ محصول اصلی باغی دنیا مقام نخست تا دهم را دارد و بیش از چهار درصد از میوه و مركبات جهان را تولید می كند، اما مصرف آن در كشورمان كمتر از میزان استانداردهای جهانی است. این درحالی است كه روزانه هر فرد باید حداقل ۴۰۰ گرم میوه و سبزیجات مصرف كند، اما سرانه مصرف این محصولات در كشور ۱۰۰ گرم است.




1397/01/10
17:35:53
5.0 / 5
4905
تگهای خبر: آب , تولید , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۴
© تمامی حقوق معنوی سایت هم ماشین محفوظ و کپی برداری ممنوع می باشد.
    استفاده از مطالب سایت هم ماشین با ذکر نام و لینک منبع مجاز است.