امروز: ۱۴۰۳/۰۱/۳۱

ممنوعیت کاشت خشخاش در افغانستان عملی می شود؟

ممنوعیت کاشت خشخاش در افغانستان عملی می شود؟ یک تحلیلگر حوزه مواد مخدر ضمن تحلیل ابعاد مختلف «ممنوعیت کاشت خشخاش در افغانستان از طرف رهبر طالبان»، می گوید: به نظر این تصمیم به چند دلیل عملیاتی نخواهد بود که یکی از دلیلهای آن بالا بودن حجم تولید مواد مخدر در افغانستان است؛ در استان هایی که مواد مخدر تولید می شود، مردم در آنجا به شدت وابسته به اقتصاد مواد مخدر هستند که بر طبق آمارهای غیررسمی اعلام شده از طرف سازمان ملل و ستاد مبارزه با مواد مخدر، 300 هزار نفر در افغانستان بطور مستقیم در زمینه مواد مخدر فعالیت می نمایند.


سعید صفاتیان در گفت و گو با ایسنا، اظهار نمود: نمونه این خبر را ۲۲ سال قبل که طالبان افغانستان را گرفته بود، شنیده بودیم. بعد از این اتفاق در همان سال تولید و قیمت مواد مخدر هم به شدت افزایش پیدا کرد، یک سال پس از آن تولید مواد مخدر باردیگر به حالت طبیعی برگشت و با رشد خیلی سریع همراه بود؛ این موضوعی است که ۲۲ سال پیش آنرا تجربه کردیم.
ممنوعیت کاشت خشخاش در افغانستان عملی است؟ وی اضافه کرد: به نظر این تصمیم به چند دلیل عملیاتی نخواهد بود؛ موضوع اول این که حجم تولید مواد مخدر در افغانستان حدود ۲۵۰ هزار هکتار زمین است و بدین سان حجم زیادی از زمینهای افغانستان زیر کشت مواد مخدر قرار دارد.
این تحلیلگر حوزه مواد مخدر با اعلان اینکه در زمینه مواد مخدر آمار رسمی وجود ندارد، اظهار داشت: در استان هایی که مواد مخدر تولید می شود، مردم در آنجا به شدت وابسته به اقتصاد مواد مخدر هستند که بر طبق آمارهای غیررسمی اعلام شده از طرف سازمان ملل و ستاد مبارزه با مواد مخدر تعداد این افراد بیش از ۳۰۰ هزار نفر گزارش شده است؛ به عبارتی ۳۰۰ هزار نفر در افغانستان بطور مستقیم در زمینه مواد مخدر فعالیت می نمایند.
درآمد ۳ میلیارد دلاری افغانستان از کشت و قاچاق مواد مخدر در سالهای قبل به گفته صفاتیان، کشور افغانستان در سالهای قبل حدود سه میلیارد دلار از کشت و قاچاق مواد مخدر کسب درآمده کرده بود که این رقم حاصل ۷۰ درصد از کشت مواد مخدر بود. حالا باتوجه به این که طالبان کل افغانستان را تصرف کرده است، بالطبع تولید مواد مخدر باید حدود ۵ میلیارد دلار باشد برای اینکه در خیلی از استانهای بزرگ افغانستان که فقر در آن زیاد است، مواد مخدر تولید می شود. حال سوالی که مطرح می شود این است که طالبان می خواهد با ۳۰۰ هزار نفری که بطور مستقیم در زمینه مواد مخدر فعالیت می نمایند، چه کار کند؟ آیا می خواهد کشت جایگزین را ادامه دهد؟ آیا می خواهد برنامه معیشت جایگزین را ادامه دهد و در محیط هایی که کشاورزان مواد مخدر می کارند کارخانه راه اندازی کند؟.
وی افزود: کشورهای غربی همچون آمریکا با بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار هزینه نتوانست جلوی تولید مواد مخدر در افغانستان را بگیرد. باتوجه به این که ۴۲ کشور اروپایی و آمریکایی در افغانستان حضور دارند و با وجود صرف سرمایه دراین زمینه، اما آمریکا رسما اعلام می کند که در زمینه مبارزه با مواد مخدر در افغانستان رسما شکست خورده است. از طرف دیگر برنامه معیشت جایگزین سازمان ملل و کشت جایگزین نتوانست اتفاق بیفتد. حال سوالی که مطرح می شود این است که طالبان با چه برنامه ای کاشت خشخاش در افغانستان را ممنوع اعلام نموده است؟ آیا این یک استراتژی برای همسو کردن ظاهری خود با کشورهای دنیا و سازمان ملل است؟.
این تحلیلگر حوزه مواد مخدر با اشاره به این خبر که استفاده هرگونه مواد نشئه آور مثل شراب، هروئین، شیشه، چرس و... توسط طالبان ممنوع اعلام شده است، تصریح کرد: در افغانستان بیش از ۲.۵ میلیون نفر مصرف کننده مواد مخدر وجود دارد.
افزایش قیمت موادمخدر و تغییر الگوی مصرف؛ تبعات ممنوعیت کاشت خشخاش در افغانستانصفاتیان یکی از تاثیرات ممنوعیت کاشت خشخاش در افغانستان را افزایش قیمت مواد مخدر و تغییر الگوی مصرف مواد مخدر عنوان و افزود: مواد مخدر در انبارهای افغانستان دپو شده است و حتی ۲۰ سال پیش مواد مخدر در انبارهای افغانستان دپو شده بود؛ این دپو به مرور وارد بازار می شود و می تواند منبع درآمد بسیار بالایی باشد و افغانستان جهشی در قیمت مواد مخدر پیدا می کند.


درمان معتادان؛ چالش دیگر افغانستان
این تحلیلگر حوزه مواد مخدر اشاره کرد: گزارشات زیادی از افغانستان به دست آمده که این کشور علاوه بر تولید تریاک به سمت تولید شیشه و حشیش نیز حرکت کرده است و نوع زمین هایی که در افغانستان وجود دارد برای کشت گیاه افرا که از آن شیشه تولید می شود، بسیار مساعد است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اشاره کرد: نمی توان پیش بینی نمود که افغانستان به آسانی از این مساله بگذرد. به نظر این یک استراتژی برای همسو کردن خود با کشورهای دیگر است.
این تحلیلگر حوزه مواد مخدر در پاسخ به این پرسش که باتوجه به این که استفاده مواد نشئه آور در افغانستان نیز ممنوع اعلام شده است، وضعیت مراکز درمانی و روش های درمان اعتیاد در این کشور چگونه است؟ بیان کرد: فعالیت همه مراکز درمان اعتیاد در افغانستان با کمک دولت های خارجی و هزینه های سازمان ملل بوده است. به مراکز درمان در آنجا گفته می شود "شفاخانه" که پیش از ورود طالبان این مراکز مجهز بودند اما از زمانی که طالبان آمدند مراکز مجهز نیستند برای اینکه بودجه های خارجی قطع شده است پس از لحاظ درمان و درآمدزایی نیز بسیار گرفتار چالش خواهند شد.
وی در ادامه گفت وگوی خود با ایسنا، درباره این که در صورت تحقق عملی ممنوعیت کاشت خشخاش در افغانستان، چه تاثیری برقیمت مواد مخدر و الگوی مصرف در ایران خواهد داشت؟ توضیح داد: قیمت مواد مخدر افزایش پیدا می کند؛ بطور مثال قاچاقچیانی که در ایران ۵ کیلوگرم مواد مخدر دارند، مواد مخدر خودرا نمی فروشند و مواد را نگه می دارند و این کار سبب تغییر الگوی مصرف میان مصرف کنندگان خواهد شد و بدین سان به سمت مصرف مواد روانگردان و تزریق هروئین خواهند رفت.



1401/01/17
07:58:07
5.0 / 5
589
تگهای خبر: اقتصاد , تولید , راه اندازی , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
© تمامی حقوق معنوی سایت هم ماشین محفوظ و کپی برداری ممنوع می باشد.
    استفاده از مطالب سایت هم ماشین با ذکر نام و لینک منبع مجاز است.